Μονόλογο για τον Γιαννούλη Χαλεπά σε Τήνο και Αθήνα!

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς με τη σμίλη του δημιούργησε αριστουργήματα, ύμνησε την ομορφιά, άνοιξε καινούριους δρόμους στη νεότερη ελληνική τέχνη, αλλά η ζωή του ήταν απίστευτα τραγική.

Στις 15 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται ογδόντα τέσσερα χρόνια από το θάνατο του κορυφαίου γλύπτη που με το έργο και τη ζωή του συνεχίζει να εμπνέει σύγχρονους καλλιτέχνες και συγγραφείς. Ένας από αυτούς είναι ο Άγγελος Ανδρεόπουλος, συγγραφέας του μονόλογου «Κοιμώμενος Χαλεπάς …ο Σαλός Άγιος» που θα κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στο χωριό Πύργος της Τήνου και συγκεκριμένα στον προαύλιο χώρο του σπιτιού του Γιαννούλη Χαλεπά στο οποίο στεγάζεται πλέον το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά. 

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με φυσικό φως (6 μ.μ.), η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο και το Πολιτιστικό κέντρο Τήνου ( προσφέρεται δε δωρεάν από τους καλλιτέχνες, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο γλύπτη). 

Ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία και ο στόχος είναι η παράσταση να παιχτεί και στο θέατρο Αλκμήνη- σκηνή Secret Room, από την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου. Ο Γιώργος Κοντοπόδης ανέλαβε να ερμηνεύσει το μονόλογο και να μας ταξιδέψει στο χρόνο με αφετηρία το δωμάτιο του ψυχιατρείου στο οποίο φιλοξενούνταν ο Γιαννούλης Χαλεπά. Το έργο δεν αποτελεί μια αποτύπωση ζωής- βιογραφία διαβάζουμε στο σημείωμα της παράστασης «αλλά μια εις βάθος ανάλυση της ψυχοσύνθεσης, του σχιζοφρενώς ευφυούς αυτού καλλιτέχνη ή ίσως…και της ψυχοσύνθεσης κάθε ευφυούς καλλιτέχνη… (Φλέρυ Νταντωνάκη… Βικέντιος Βαν Γκόνγκ…Γεώργιος Βιζυηνός…)… η πορεία ενός καλλιτέχνη προς την αγιότητα… Μέσα σε έναν αφαιρετικό σκηνικό χώρο, περνάμε 80 λεπτά αντικρίζοντας όλα τα » θα μπορούσε» της πορείας του Γιαννούλη Χαλεπά… αν…επέλεγε να είναι φυσιολογικός. Την μανία και ανάγκη δημιουργίας, την άνοδο, το κατρακύλισμα στην σχιζοφρένεια και την αναπόφευκτη αποδοκιμασία του κόσμο προς το πρόσωπο ενός «σαλού», για να καταλήξουμε…που άλλού…στην εξύψωση! Την ανάσταση… την αναγέννηση!».

Προπώληση : https://www.ticketservices.gr/event/koimomenos-xalepas-o-salos-agios/

Πηγή:

https://www.athinorama.gr/theatre/3007655/monologo-gia-ton-giannouli-xalepa-se-tino-kai-athina/

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s