Συνομιλία με τον Χοβίκ Καραμπετιάν!

Το Art Magazino έχει την χαρά και την τιμή, να φιλοξενεί έναν υπέροχο νέο καλλιτέχνη, τον Χοβίκ Καραμπετιάν! Αφορμή η παράσταση που πρωταγωνιστεί «Into your head»της Δήμητρας Στάικου που ανεβαίνει στο El Convento del Arte στις 13 Οκτωβρίου. Οι διαχειριστές του blog Παναγιώτης Πετροπουλος και Γιωργος Λιναριτης συνομιλούν μαζί του σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Καλησπέρα Χοβίκ, θα θέλαμε να μας μιλήσεις για την παράσταση «Into your head» που πρωταγωνιστείς. Υπάρχει περίπτωση η ανταγωνιστική μάχη των φύλων να κάνει ειρήνη; Αν όντως όλοι μας λέγαμε ειλικρινώς ό,τι σκεφτόμαστε θα έφερνε αυτό το αποτέλεσμα;

Η ιδιαιτερότητα του έργου είναι ότι όταν οι ηθοποιοί δεν μιλάνε ακούμε τη σκέψη τους. Δηλαδή ακούμε τις πιο μύχιες σκέψεις τους, που έρχονται σε αντίθεση  με τα λόγια τους.  Είναι δύο άνθρωποι εκ διαμέτρου αντίθετοι,  ο ένας  μποέμ μουσικός και η άλλη τραπεζική υπάλληλος. Με πάρα πολύ focus, πρόγραμμα στη ζωή της και με πτυχιακό στην Οξφόρδη.

Οπότε αυτό που θέλουμε να δούμε, είναι το αν δύο άνθρωποι με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό ζωής, όταν ερωτευτούν πραγματικά, αν μπορούν να βρουν έναν δίαυλο επικοινωνίας.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μάχη ανάμεσα στα δύο φύλα. Στο δικό μας έργο υπάρχει το μοτίβο άντρας γυναίκα αλλά το ίδιο θα μπορούσε να συμβαίνει μεταξύ δύο αντρών, δύο γυναικών, φίλων είτε εραστών. Αυτό που μας λείπει δεν είναι να ακούμε τη σκέψη του άλλου αλλά να μην προτρέχουμε σε συμπεράσματα γιατί πολύ συχνά ακούμε αυτά που θέλουμε εμείς οι ίδιοι ασχέτως του τι λέει ο άλλος. Δεν παρατηρούμε δηλαδή αρκετά τον κόσμο, τους ανθρώπους.

Το El Convento del Arte είναι ένας διαφορετικός χώρος τέχνης απ’ ότι μία κλασική θεατρική σκηνή. Πως αισθάνεσαι που θα βρίσκεσαι εκεί;

Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά μπαίνω σε έναbar theatre κσι χαίρομαι ιδιέτερα που θα το ζήσω. Είναι ένας υπέροχος χώρος με αξιόλογους ανθρώπους και πολύ ενδιαφέρουσα αισθητική. 

Έχεις κάνει σεμινάρια παντομίμας, ανιματέρ και κλόουν. Κατά την γνώμη μας και ως θεατές  μιλώντας πάντα είναι πολύ δύσκολα είδη, μίλησε μας λίγο για αυτά. Ποια ήταν η ανάγκη σου που σε έκανε να ασχοληθείς με αυτά τα είδη;

Εκ τω υστέρων θα πω ότι αναζητούσα τι είναι αυτό που με ενοχλεί στη ζωή μου. Μέσα από αυτές τις εμπειρίες ερωτεύτικα τις παραστατικές τέχνες, μέσα από τους ανθρώπους που συνάντησα στο δρόμο. Ήμουν τυχερός γιατί εκεί συνάντησα τους πρώτους ανθρώπους πού ήταν ερωτευμένοι με τη τέχνη τους και με ενέμπνευσαν.

Έχεις συμμετέχει σε παιδική παράσταση, πως ήταν αυτή η εμπειρία;

Ναι έχω και αγαπώ να δουλέυω με τα παιδιά, έχουν αυτήν την οπτική στη ζωή ακόμη που απλουστεύει καταστάσεις ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μαγικές στιγμές. Μια οπτική που χάνεται στον άνθρωπο όσο μεγαλώνει.

Είσαι ένας νέος καλλιτέχνης, πόσο εύκολο είναι για έναν νέο άνθρωπο να βρει την καλλιτεχνική του ταυτότητα και να αναδειχθεί στις μέρες μας;

Η καλλιτεχνική ταυτότητα έχει σχέση με την ασθητική του ανθρώπου και την αντίληψή του επάνω στη ζωή. Μέχρι στιγμή το μόνο που έχω μάθει είναι τα πράγματα που θέλω να αποκλείσω. Τώρα για οτιδήποτε άλλο άμα ήξερα θα έιχα ήδη αναδειχθεί ή θα έιχα ήδη παραιτηθεί, μαθάινω προχορόντας.

Λόγω του ό,τι η καταγωγή σου είναι από την Αρμενία και δεδομένου ότι μέρος της ελληνικής κοινωνίας είναι αρκετά ξενοφοβικό, υπήρξε καθόλου αυτό ανασταλτικός παράγοντας στην μέχρι τώρα καλλιτεχνική σου πορεία; 

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι η καταγωγή μου είναι τόσο απο την Γουατεμάλα όσο και απο την Αρμενία. Έχοντας αυτό στο μυαλό πάντα και παντού μπορώ να θεωρούμαι ξένος, δεν έχω νιώσει όμως ποτέ και αυτό γιατί πιστεύω ότι σπίτι σου είναι εκεί που το νιώθεις ίδιος.

Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με κοινό; Πως αισθάνθηκες; Πως σου φάνηκε το πρώτο χειροκρότημα;

Το πρώτο μου χειροκρότημα ήταν στο σχολείο σε μια παράσταση πριν καν φανταστώ τον εαυτό μου ως ηθοποιό. Είχα μπει τυχαία στην παράσταση γιατί τους έλειπε άτομο και όλοι οι φίλοι μου ήταν εκεί, ήταν μια καλή ευκαιρία να χάσω κάποια μαθήματα. Είχα λοιπόν έναν μονόλογο 4 σελίδες και στην παρασταση έπαθα αυτό που λέμε στο θέατρο σεντόνι, ξέχασα τις 2 και έιχα μείνει επάνω στη σκηνή σκεπτικός προσπαθόντας να ακούσω τι μου λέγανε απο τις κουίντες για να συνεχίσω, τότε ένας από τους φίλους μου που ήταν πίσω σκέφτικε να το κάνω αστείο εκεί και μου πέταξε μια μπανανόφλουδα στη σκηνή, μόλις την είδα άρπαξα την ευκαιρία και πήγα και την πάτησα. Τα παιδιά κάτω χειροκρότησαν γελόντας, προχώρησε η σκηνή και εγώ ένιωσα τόση ντροπή που μώλις τελείωσε η παράσταση κρύφτικα.

Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζεις, ποιοι σε εμπνέουν;

Τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον Ιάκωβσον,  τον Τέσλα, τον Αϊνσταϊν, τον κάθε καλλιτέχνη στον τομέα του και τους καλούς  φίλους στη ζωή. Πέρα από αυτούς όμως δεν μπορώ να μήν συμπεριλάβω πλέον και ανθρώπους που με ενέμπνευσαν και με δίδαξαν πολλά για την ζωή αλλά και το θέατρο όπως την Λένα Φιλίπποβα, την Δήμητρα Χατούπη και τον Παναγιώτη Δέμο.

Είσαι ένας νέος άνθρωπος, αν σου λέγαμε να φανταστείς τον εαυτό σου μετά από 20 χρόνια, πως θα τον φανταζόσουν;

Δεν έχω ιδέα, σίγουρα θέλω να πετύχω πράγματα στη ζωή μου αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τί από αυτά θα αξιωθώ να καταφέρω μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, αν θέλετε ξαναρωτήστεμε τότε.

Τι κάνει ο Χοβίκ στον ελεύθερο του χρόνο; Ποια είναι τα χόμπι σου;

Ο ελεύθερός μου χρόνος είναι γεμάτος με μοναχικότητα και σκέψεις, όταν θέλω να ησυχάσουν αυτές κατατρέχω σε σειρές, ταινίες και πολύ μουσική. Το πιο συμαντικό μέρος όμως από αυτόν θα το αφιερώσω στους πιο κοντινούς μου ανθρώπους  τη Στέλλα και την Αφροδίτη.

Χοβίκ σε ευχαριστούμε για την όμορφη κουβέντα μας και σου ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία τόσο στην παράσταση «Into your head» όσο και σε ο,τιδήποτε κάνεις στο μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Into your head» κάνετε ένα κλικ εδώ: https://artmagazinoweb.wordpress.com/2019/10/02/into-your-headel-convento-del-arte/

Επιμέλεια Παναγιώτης Πετρόπουλος – Γιώργος Λιναρίτης

© Art Magazino / 2019

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s