Είδαμε «Καίσαρας» σε σύλληψη, διασκευή και σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου στο Θέατρο Δρόμος

Ο “Καίσαρας” είναι ένα από τα εμβληματικότερα έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Έργο αρκετά δύσκολο με πολλαπλά μηνύματα που παραμένουν σύγχρονα. Δίνει πάντα την δυνατότητα σε θεατρικές ομάδες να εκφραστούν μέσα από αυτό και να μας δώσουν την δική τους οπτική, διασκευάζοντας αυτό το τόσο πολυδιάστατο έργο.

Η τελευταία διασκευή ανήκει στην Ομάδα Μήδεια και συγκεκριμένα στον Εμμανουήλ Γ. Μαύρο και το Θέατρο Δρόμος. Ο ίδιος υπογράφει την σύλληψη, μετάφραση, σκηνοθεσία και διασκευή την οποία παρακολούθησα πρόσφατα με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Το Θέατρο Δρόμος και η Ομάδα Μήδεια μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε αρτιότατες παραγωγές και πολύ ωραίες συλλήψεις τόσο κλασικών έργων, όσο και πρωτότυπων. Ο Καίσαρας δεν αποτελεί εξαίρεση. Μυσταγωγική παράσταση σε όλα!

Παρόλο που ο Καίσαρας στο πρωτότυπο έργο του Σαίξπηρ δεν είναι το κεντρικό πρόσωπο καθώς δολοφονείται αρκετά σύντομα, εδώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Καταρχάς η ιδέα του Εμμανουήλ Μαύρου στον ρόλο του Καίσαρα να βάλει μία γυναίκα είναι εξαιρετική. Άλλοτε παρουσιάζεται θηλυκή, άλλοτε άφιλη, άλλοτε επιβλητική, άλλοτε σαγηνευτική και άλλοτε ευάλωτη. Όπως δηλαδή ανά περίπτωση μας φαίνεται η εξουσία. Η Δάφνη Μαρκάκη που ενσαρκώνει τον Καίσαρα είναι εξαιρετική! Μαγνητίζει άμα τη εμφανίσει το κοινό σε κάθε της βήμα, σε κάθε της βλέμμα, σε κάθε της λέξη. Θεωρώ ότι καλύτερη επιλογή για τον συγκεκριμένο ρόλο και για το συγκεκριμένο ανέβασμα δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Το έργο άλλωστε λέγεται Καίσαρας και η Δάφνη Μαρκάκη είναι “Ο Καίσαρας” με ό,τι και αν αυτό σημαίνει! Επιπλέον η σύλληψη του σκηνοθέτη να συνεχίζει ο Καίσαρας να υπάρχει επί σκηνής και μετά το θάνατο του είναι πραγματικά ευφάνταστη. Και θεωρώ ότι εκεί είναι που απογειώνει η Δάφνη Μαρκάκη τον ρόλο της. Φάνηκε και από τις αντιδράσεις του κοινού καθώς καθηλωμένο όπως ήταν, συνέχιζε να παρακολουθεί τις κινήσεις και τις εκφράσεις του “νεκρού” Καίσαρα, ο οποίος απολάμβανε τα αποτελέσματα και τους καρπούς της αυταρχικής του εξουσίας στους δελφίνους του.

Εντυπωσιάστηκα εξίσου από τις ερμηνείες όλων των ηθοποιών και φάνηκε πραγματικά πόσο πρώτα απ’ όλα έχουν δουλέψει τους ρόλους τους και βέβαια πόσο τους έχουν αγαπήσει. Τα δύο στρατόπεδα, οι δύο ομάδες αντιπάλων. Από την μία ο Βρούτος, η Κάσσια και ο Κάσκας που τους ενσαρκώνουν ο Σάββας Πογιατζής, η Ήρα Δαμίγου και ο Πάνος Ιωαννίδης και από την άλλη ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκτάβιος που τους ενσαρκώνουν ο Γιώργος Λιάκος και ο Θοδωρής Λουφόπουλος. Συνωμοσίες, αντιπαλότητες, προδοσίες, αλληλοσπαραγμοί. Οι ηθοποιοί είναι απίθανοι, μιλούν εκτός από τον λόγο και με τα μάτια μεταξύ τους, κάποιες φορές δεν χρειάζεται να πουν τίποτα γιατί οι εκφράσεις τους τα λένε όλα. Μία μοναδικά δεμένη ομάδα, με πολλή πειθαρχία και τεράστιο ταλέντο που εύχομαι να συνεχίσει και να τους δούμε μαζί σε πολλούς, πολλούς άλλους μελλοντικούς ρόλους.

Θέλω ειδικά να αναφερθώ στους φωτισμούς και τις φωτογραφίες της Χριστίνας Φυλακτοπούλου, γιατί πραγματικά γι’ άλλη μία φορά δίνει τον τόνο της θεατρικής μυσταγωγίας όπως σε όποια άλλη παράσταση έχω δει που έχει αναλάβει αυτόν τον τομέα. Ιδιαίτερα για τις φωτογραφίες γι’ άλλη μία φορά είναι έργα τέχνης. Αυτό άλλωστε μπορείτε να το διαπιστώσετε και από το φωτογραφικό υλικό που πλαισιώνει την συγκεκριμένη ανάρτηση.

Επίσης υπέροχη η μουσική του Δημήτρη Ευαγγελινού καθώς και οι μουσικές επιλογές του σκηνοθέτη Εμμανουήλ Μαύρου που δίνουν ένταση, εγρήγορση στην πλοκή, καθώς και την σχετική αγωνία.

Τέλος τα σκηνικά της Ρένας Σανταμούρη είναι αυτό που θα λέγαμε στην αγγλική “to the point” όπως και τα κουστούμια της Μάγδας Καλορίτη. Δεν έχετε παρά να δείτε την παράσταση για να το συνειδητοποιήσετε!

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που αφήνει πολλή τροφή για σκέψη στον θεατή και που προτείνω ανεπιφύλακτα. Σίγουρα εάν το επιλέξετε να το δείτε θα περάσετε ένα μυσταγωγικό θεατρικό βράδυ.


Πληροφορίες για την παράσταση

Βασισμένο στην εμβληματική πολιτική τραγωδία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ “Ιούλιος Καίσαρας”

ΚΑΙΣΑΡΑΣ

Ποια η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στην πολιτική και σε θέσεις εξουσίας;

Ποιος ο ρόλος των πολιτών;

Πολιτικό όραμα ή μονάχα στείρα ρητορική που θρέφει την διαφθορά, την διαπλοκή και τον λαϊκισμό;

Η Αρχαία Ρώμη δεν ένιωσε ποτέ μόνη, από τότε μέχρι σήμερα, και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Όταν η Κάσσια και ο Βρούτος συνειδητοποιούν πως η κραταιότατη Καίσαρας αποτελεί πολιτική απειλή για την αγαπημένη τους χώρα, τότε υπάρχει μόνο μία λύση.

Περίληψη:

Η συγκέντρωση τρομερής δύναμης σε ένα μόνο πρόσωπο και η συνεχής αυξανόμενη επιρροή στην πολιτική ζωή της Ρώμης της Νέας Μεγάλης Ιταλίας που έδειχνε μια πορεία προς την απόλυτη μοναρχία, ήταν η αιτία να σχεδιαστεί μια δολοφονία από επιφανείς προσωπικότητες της πολιτικής ζωής.

Για την δημοκρατία ή όχι;

Ή μήπως ο υπερβάλλων ζήλος για την δημοκρατία οδηγεί σε εμφύλιες συρράξεις;

Μήπως όλα έχουν ως στόχο την κατάληψη της εξουσίας, δόξας και χρήματος και ποιος είναι τότε ο ρόλος των πολιτών;

Στην πρωτεύουσα της Νέας Μεγάλης Ιταλίας την Ρώμη για τέταρτη συνεχόμενη φορά έλαβε ισχυρή εντολή η κυβερνώσα παράταξη, συντρίβοντας την αντίπαλη παράταξη του Πομπήιου με νέα αρχηγό, η οποία συνεχίζει επάξια τον δρόμο που χάραξε η οικογένειά της. Η κραταιότατη Καίσαρας συγκεντρώνοντας όλες τις εξουσίες πάνω της, οδηγεί μια ομάδα συγκλητικών, της οποίας μέλη αποτελούν η Κάσσια και ο Βρούτος, να οργανώσουν τη δολοφονία της, με το φόβο πως θα γίνει απόλυτη μονάρχης της Ρώμης και αυτοκράτειρα του κόσμου καταλύοντας την σύγκλητο και συνάμα την “δημοκρατία”.

Η κραταιότατη Καίσαρας παρά τις προειδοποιήσεις που είχε λάβει, παραβρίσκεται στο Καπιτώλιο την ημέρα που οι ομάδα των συνωμοτών σκοπεύει να την δολοφονήσει και το πράττει κατά την διάρκεια της τακτικής συνέλευσης της συγκλήτου. Ο Βρούτος ανεβαίνει στο βήμα για να καθησυχάσει το οργισμένο πλήθος και προς στιγμή το καταφέρνει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ήταν αναγκαίο κακό για την ασφάλεια του  κράτους η δολοφονία της πανίσχυρου Καίσαρα.

Το πλήθος φαίνεται να ηρεμεί μέχρι τη στιγμή που στο βήμα ανεβαίνει ο Μάρκος Αντώνιος, και αντικρούει ένα προς ένα τα επιχειρήματα του Βρούτου. Ο εύπιστος λαός εκεί που ζητωκραύγαζε για το τέλος της τυραννίας  ξεσηκώνεται ξανά, αυτή την φορά κατά των συνωμοτών, με αποτέλεσμα την εμφύλια σύρραξη.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Το σαιξπηρικό δράμα ασχολείται συχνά με την αιώνια σύγκρουση μεταξύ μοίρας και ελεύθερης βούλησης. Μέσω των χαρακτήρων του, ο Σαίξπηρ αντιμετώπισε την παγκόσμια ανθρώπινη σύγκρουση μεταξύ της υποταγής στην μοίρα ή στην άσκηση της ελεύθερης βούλησης για να κατακτήσεις τη μοίρα.

Έχει ο άνθρωπος τη δύναμη να αλλάξει το πεπρωμένο του;

Καθένας από τους κύριους χαρακτήρες αυτού του έργου παλεύει με το σημαντικό ερώτημα για το αν οι ενέργειές τους μπορούν ή όχι να αλλάξουν την πορεία της μοίρας, μια σύγκρουση που επιλύεται με διαφορετικούς τρόπους. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην πραγματική μας ζωή, ωστόσο, δεν υπάρχει ικανοποιητική απάντηση στο παραπάνω αιώνιο ερώτημα.

Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο έργο, εξαρτώνται τόσο από τις επιλογές των χαρακτήρων όσο κι αν αυτές αφήνονται στους ιδιότροπους ανέμους του πεπρωμένου.

Κανείς δεν μπορεί να χορτάσει αυτό το πολιτικό θρίλερ των 423 χρόνων, με τη μοχθηρία που κρύβει, με τα πισώπλατα μαχαιρώματα για το δικαίωμα της διαδοχής και την κατάκτηση της εξουσίας και έναν ατέρμονο φόβο που καταλήγει σε αιματοβαμμένες πολιτικές διαμάχες. Περισσότερη από οποιαδήποτε άλλη πολιτική τραγωδία του παγκόσμιου θεάτρου, το πολιτικό θρίλερ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ “Ιούλιος Καίσαρας” είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη απήχηση στο σήμερα. Το έργο αφορούσε και αφορά την πολιτική εξουσία. Η απόδειξη της διαρκούς δημοτικότητας του Σαίξπηρ βρίσκεται σε αυτή την καθολικότητα:

Πως είναι αυτός, ο μόνος, που αποτυπώνει την ανθρώπινη και την πολιτική κατάσταση όσο κανένας άλλος.

Το έργο “Καίσαρας” της Θεατρικής Ομάδας ΜΗΔΕΙΑ είναι βασισμένο σε αυτό το κλασικό πολιτικό θρίλερ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ “Ιούλιος Καίσαρας”.

Μια πολύμηνη δουλειά που η Θεατρική Ομάδα ΜΗΔΕΙΑ και εγώ καταλήγαμε κάθε φορά σε δυσάρεστες διαπιστώσεις που ζούμε σήμερα και πώς γίνεται – αν είναι εφικτό – τούτη η άρρωστη πραγματικότητα καλυμμένη με χρυσό, να είναι τόσο διεφθαρμένη, αλλοτριωμένη και να παίζει σκάκι στις πλάτες του κόσμου για το πώς θα τον καταστρέψει, σωματικά, ηθικά και οικονομικά. Άλλωστε σε ένα κόσμο συμφερόντων, συμμαχιών και πολιτικοκοινωνικών συσχετισμών δεν χωράνε ψυχολογικές ερμηνείες, ούτε και υποθέσεις στα μοντέλα διοίκησης βασισμένες στο φύλο που κατακτά την εξουσία.

Στο πρόσωπο ενός “Καίσαρα” είτε είναι άντρας, είτε γυναίκα, καθρεφτίζεται, η διαπλοκή, η διαφθορά, η στείρα ρητορική, ο λαϊκισμός, η συνομωσία, η φιλοδοξία, η απολυταρχία μετατρέποντας τον πολιτικό κόσμο σε μια καμόρα. Άλλωστε ο πολιτικός κόσμος σε αυτό το υψηλό επίπεδο είναι άφυλος και τείνει να είναι γκανγκστερικός. Η φιλοδοξία, η ματαιότητα, η πολιτική σκοπιμότητα, μπορεί να είναι ουσιαστικά γένους θηλυκού, αλλά είναι “αρετές” που δεν σχετίζονται με τα γεννητικά όργανα. Στον χρυσό και γκλάμ κόσμο του έργου μας, που η οριακά διατροφική Καίσαρας έχει δημιουργήσει, επιβάλει μέσω της ποιητικής βίας την εξουσία της, χειραγωγώντας εχθρούς και φίλους.

Η διαχρονικότητα της ιστορίας του Σαίξπηρ, ακόμα και ως διασκευής, στέκει όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο σήμερα κάνοντας την πιο επίκαιρη από ποτέ, και υπάρχει για να ατενίσουμε ένα διαφορετικό μέλλον.

Ας αφεθούμε στα πολλαπλά μηνύματα του έργου και ελπίζουμε να απολαύσετε τις προσπάθειές μας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Συγγραφέας: WilliamShakespeare

Μετάφραση – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Γ.Μαύρος

Μουσική: ΔημήτρηςΕυαγγελινός

Β. Σκηνοθέτη: ΉραΔαμίγου

Σκηνικά – Art Director: ΡέναΣανταμούρημε την RSArchitecture+ DesignStudio

Κουστούμια: ΜάγδαΚαλορίτη

Φωτισμοί: ΧριστίναΦυλακτοπούλου

Μουσική Επιμέλεια & Ηχητικός Σχεδιασμός: ΕμμανουήλΓ.Μαύρος

Φωτογράφιση: ΧριστίναΦυλακτοπούλου

Post Production & Editing: ΛάζαροςΑγγουράς

Σκηνοθέτης Trailer & Εξωτερικών Γυρισμάτων: ΕμμανουήλΓ.Μαύρος

Δ/νση Φωτογραφίας Εξωτερικών Γυρισμάτων: ΠάνοςΜπέσης

Δ/νση Φωτογραφίας Εσωτερικών Γυρισμάτων: ΤάκηςΜακρόπουλος

Επικοινωνία: Ειρήνη ΛαγουρούStudio Γυρισμάτων: EarthViewΠαραγωγή: MedeaPictures

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ (με αλφαβητικά σειρά):

Ήρα Δαμίγου, Πάνος Ιωαννίδης, Γιώργος Λιάκος, Θοδωρής Λουφόπουλος, Δάφνη Μαρκάκη, Σαββας Πογιατζής

ΠΟΛΙΤΕΣ: Η Θεατρική Ομάδα ΑΙΘΟΥΣΑ 10 με τους: Ιωάννα Βαργιανίτη, Ευαγγελία Δημητροπούλου, Αγγελική Κυρκοπούλου, Μαρίτα Κωστοπούλου, Σωτήρης Μαντζανάς, Γιάννης Παγουλάτος, Μαριάννα Πονηράκη, Θάνος Τσιάπλας, Αναστασία Χατζηρόδου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ οι: Μάνος Ζούραςκαι Ναταλία Βογιατζόγλου

Παραστάσεις: Σάββατο & Κυριακή ώρα 20:30

Πρεμιέρα: 28 Ιανουαρίου 2023

Διάρκεια: 120min με διάλειμμα

Εισιτήρια:

Γενική είσοδος 15 € | Μειωμένο 12 € [φοιτητές, άνεργοι, 65+ ]

Προσφορά Προπώλησης: €13 Από το viva.gr και από το ταμείο του θεάτρου μέχρι και μια (1) ημέρα πριν την παράσταση.

Ομαδικό 10+ ατόμων: 13€

Θέατρο Δρόμος (Αγ. Μελετίου 25 & Κυκλάδων, Αθήνα) ΗΣΑΠ Σταθμός Βικτωρίας – ΜΕΤΡΟ Σταθμός Αττικής

Hashtags

#ΘέατροΔρόμος #dromostheatre #ΘεατρικήΟμάδαΜήδεια #Καίσαρας #cæsar

Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού | irini.lagourou@gmail.com

Θέατρο Δρόμος

Αγ. Μελετίου 25 & Κυκλάδων,

Αθήνα

Τηλ: 210 88 18 906 & 6977 44 84 23

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s