Οι Εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ και η Ντίνα Παλιομπέη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της TO KPYMMENO XAPTI THΣ TYXHΣ την ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Χρήστος Λαναράς!

Αν προσπαθήσει κάποιος ή κάποια να απαντήσει στο ερώτημα «Σε ποιο υψόμετρο εντοπίζεται η τύχη» θα δυσκολευτεί να δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Διότι μόνο η ίδια επιλέγει το πόσο ψηλά ή πόσο χαμηλά θα εμφανιστεί.

Αν θα εμφανιστεί σε μιαν απάτητη κορυφή, σε μια απόκρημνη πλαγιά ή στους πρόποδες ενός βουνού. Στο μυθιστόρημα της Ντίνας Παλιομπέη «Το κρυμμένο χαρτί της τύχης», επιλέγει να παίξει τα παιχνίδια της στη Νάουσα αλλά και στην ευρύτερη ορεινή περιοχή του Βερμίου, το οποίο, γνώριμο και μυστηριώδες, άγριο και γαλήνιο, στεγάζει αδιάκοπα και αδιαμαρτύρητα εδώ και αιώνες τη μικρή πόλη.

Οι διατυπώσεις της δημιουργού δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας σχετικά με το ζήτημα, «Γιατί σ’ ενδιαφέρει ο κόσμος;» «Στις επαρχίες κάτι τέτοια διατηρούνται και μεταδίδονται από γενιά σε γενιά σαν τις παραδόσεις και τα δημοτικά τραγούδια» «αδιαφορώ για τις ανυπόστατες διαδόσεις κάποιων ανεύθυνων από το απώτερο παρελθόν»

Κάπου εδώ, αξίζει να φέρει κάποιος στο μυαλό το τέταρτο βιβλίο της Αινειάδας του Βιργιλίου, έπος στο οποίο ο ποιητής δίνει το στίγμα της φήμης, στην οποία αποδίδει θεϊκές ιδιότητες. Γράφει ο Βιργίλιος: Fama, malum qua non aliud velocius ullum(=Η Φήμη, από την οποία άλλο κακό ταχύτερο δεν είναι) ενώ συνεχίζοντας δίνει τον στίχο tam ficti pravique tenax quam nuntia veri(=τόσο του ψεύτικου και του αισχρού όσο και του αληθινού ισχυρός αγγελιοφόρος).

Η αφήγηση διαθέτει και άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, απαντούν συχνά τα μοτίβα του αιφνιδιασμού αλλά και της απόκρυψης τα οποία ταράσσουν τους ήρωες – όχι μόνο όσους έχουν ισχυρή παρουσία στην ιστορία – ενώ αιφνιδιάζουν και τον αναγνώστη κρατώντας τον σε εγρήγορση.

Σημαντικό είναι και το ερωτικό στοιχείο το οποίο υπάρχει τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν. Ο Θάνος που ερωτεύεται δυνατά τη Στεφανία. Η Στεφανία που αγαπά τον Αλέξανδρο. Ο έρωτας σε όλες τις εκφάνσεις του. Ο απελπισμένος έρωτας που ματαιώνεται, ο αμοιβαίος έρωτας που δικαιώνεται πανηγυρικά.

Ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο της επικαιρότητας. Η γραφίδα της Ντίνας Παλιομπέη δημιουργεί μία δυνατή αλλά δυσάρεστη σκηνή σωματικής βίας με θύμα τη βασική ηρωίδα Στεφανία και δράστη τον πρώην άντρα της Παύλο η οποία κορυφώνεται με τη σύλληψη του τελευταίου από τις Αρχές. Σκηνή συνυφασμένη δυστυχώς με τη θλιβερή πραγματικότητα που κατακλύζει εδώ και αρκετό καιρό την ελληνική ειδησεογραφία.

Η σκέψη, η φαντασία, ο μόχθος και η ψυχή της μυθιστοριογράφου φιλοτέχνησαν στον λογοτεχνικό καμβά έναν ‘πίνακα’ μυθοπλασίας με μελανά αλλά και φωτεινά χρώματα. Η σκυτάλη τώρα βρίσκεται στα χέρια των αναγνωστών και των αναγνωστριών που καλούνται να ‘συνομιλήσουν’ με τον ‘πίνακα’ και να εντοπίσουν όσα τους αφορούν προσωπικά και τους συγκινούν.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Οι εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ και η Ντίνα Παλιομπέη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της TO KPYMMENO XAPTI THΣ TYXHΣ – ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022 στις 7.45 μ.μ. στον Πολυχώρο Πολιτισμού
Χρήστος Λαναράς [παλιά εργοστάσια Βέτλανς Νάουσα]

Ομιλητές:
Μερκούριος Γιάντσης: Φιλόλογος / Ποιητής
Μαρία Κολτσάκη: Ασφαλιστικός Πράκτορας / Ποιήτρια

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν:
Ζωή Μάνου: Εκπαιδευτικός | Σοφία Καμπάκη: Έμπορος

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο:
Μιχάλης Στυλιανόπουλος: Υπεύθυνος Εκδόσεων Ανάτυπο

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν:
Γιάννης Κετάνης: Καθηγητής μουσικής
Κατερίνα Μορένα: Τραγούδι
Η συγγραφέας θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα
Συντονισμός: Μαρία Κολτσάκη

Με τη στήριξη της Λογοτεχνικής Συντροφιάς Νάουσας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s