Συνομιλία με τον Κωνσταντή Μιζάρα

Το Art Magazino έχει την χαρά και την τιμή να φιλοξενεί τον Kωσταντή Μιζάρα! Αφορμή η παράσταση “Confess/Εξομολογηθείτε” στην οποία παίζει και που παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στο 1927 art space. Οι διαχειριστές του blog Παναγιώτης Πετρόπουλος και Γιώργος Λιναρίτης συνομιλούν μαζί του σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.


Καλησπέρα Κωσταντή, θα θέλαμε να μας μιλήσεις για την συγκεκριμένη “ιδιαίτερη” παράσταση και τι ήταν αυτό που σε έκανε να πεις το ναι για να συμμετέχεις.

Καλησπέρα καλησπέρα. Ο λόγος είναι ένας: Η φοβερή και τρομερή Ποζέλη!!! (σκηνοθέτης και ηθοποιός της παράστασης) Σαν να την εκθειάζω μοιάζει ε; Ε, λοιπόν ναι! Την εκθειάζω! Γιατί από τα παλιά που τη ξέρω, πάντα έβρισκα ότι κάτι το ιδιαίτερο είχε στον τρόπο της να σκέφτεται τη δουλειά: το θέατρο! Μετά το Ex-Libris (προηγούμενή μας συνεργασία) το εξακρίβωσα, και πλέον… πλέουμε σε πελάγη συμφωνιών -αλλά και διαφωνιών- με εξομολογητικό πάντα χαρακτήρα. 

Ποιος είναι ο ρόλος που ενσαρκώνεις; Τι θα μας εξομολογηθεί ο ήρωας; 

Πολλά έχουν γραφτεί και γράφονται για το θέατρο και τους συντελεστές/υπηρέτες/εκτελεστές/εμπνευστές/κακοποιητές/μύστες/θεατές/απόντες κτλ… Ο χαρακτήρας μου είναι πολύ ευτυχισμένος που θα του δοθεί η ευκαιρία να εξομολογηθεί πως νοιώθει τώρα κάνοντας αυτή τη δουλειά σε όλους όλες και όλα όσα έλθουν να τον συναντήσουν.

Στην σύγχρονη κοινωνία οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί στην “εξομολόγηση”; Θέλουν να μοιραστούν μέρος του εσωτερικού τους κόσμου με τους συνανθρώπους τους;

Θαρρώ πως ναι! Βέβαια μιλώ κρίνοντας εξ’ ιδίων… Σίγουρα τα τελευταία χρόνια ενδοσκόπησης έχουν λειτουργήσει στο να μιλάμε με διαφορετικό πάθος και ρυθμό και… ανάγκη. Από προσωπική αίσθηση, δηλώνω ότι έχω κάνει πιο ενδιαφέροντες κουβέντες τα χρόνια της επιβεβλημένης κοινωνικής αποστασιοποίησης και αυτό σίγουρα κάτι λέει για τις κοινωνικές συνθήκες που προκαταβάλλουν και προϋποθέτουν ένα ανθρώπινο είδος που ρέπει προς την αλόγιστη καλοπέραση με πρόσημο φυσικής προδιαγραφής. 

Ο τίτλος της παράστασης είναι αρκετά ελκυστικός γιατί πιστεύουμε ότι πολλοί θέλουν να βλέπουν το εσωτερικό κόσμο του άλλου, κάτι σαν να κοιτάζουν από την κλειδαρότρυπα. Θα είναι κάτι τέτοιο αυτό που θα δούμε;

Οι κλειδαρότρυπες είναι παντού, καθώς συνοδεύουν τις πόρτες. Η έκφραση «κοιτάω από την κλειδαρότρυπα» πάντα μου άρεσε! Το εξομολογούμαι: το έχω κάνει!  Το θέατρο είναι ο κατεξοχήν τόπος που το είδος μας αποδεικνύει την ανθρωπινότητά του, με ασφάλεια… όχι όμως πάντα αδιάφορα και χλιαρά. Ό,τι μπορεί να κεντρίσει τους επισκέπτες-θεατές να μπουν στα άδυτα -τους ή- των «άλλων» είναι θεμιτό… και άρα και οι κλειδαρότρυπες. Στην παράσταση θα σας ανοίξουμε τις πόρτες… διάπλατα.

Εμείς σαν θεατές που θα παρακολουθήσουμε αυτήν την παράσταση, τι πιστεύεις ότι θα αποκομίσουμε; 

Η εμπειρία της συλλογικής δράσης, έχει κάτι το ανεξήγητο και το μαγικό, παρόλο που η διάθεση και ο σχεδιασμός των περισσότερων παραστάσεων που παρουσιάζονται δεν κεντράρουν σε αυτά αρχικά, και αυτό διότι, η συλλογική -απαραίτητη σαν τον νερό και τον αέρα- εμπειρία σε αλλάζει, ακόμα και όταν δεν σου άρεσε εντέλει το «εργάκι»! Σε αλλάζει όπως κάθε ανθρώπινη επαφή, όσο και να προσπαθείς να την κατακερματίσεις, αυτή σε ξεπερνά. Σίγουρα το κοινό μας θα αποκομίσει λόγια ανθρώπινα και ιστορίες με μυρωδιές και γεύσεις.  

Έχεις μεγάλη συμμετοχή σε παραστάσεις κουκλοθέατρου. Μίλησε μας λίγο για αυτό.

Με μεγάλη χαρά, και ίσως τύχη, γνώρισα το κουκλοθέατρο εδώ και πολλά -πια- χρόνια. Ο κόσμος της κούκλας και των «υπηρετών» της αποτέλεσε και αποτελεί σαφή διέξοδο και καταφύγιο για καλλιτέχνες που επιθυμούν να κρατήσουν μια κοντινή σχέση με τα απτά αντικείμενα… και από αυτή τη σχέση να συνδεθούν με το άυλο και τη παντοδυναμία του δημιουργού. Έχοντας λειτουργήσει σε ομάδα και συνεργαστεί με πολλά μέλη της Unima Ελλάς (του συλλόγου του Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθεάτρου), έχω βρει πεδίο να πειραματιστώ καλλιτεχνικά, με τρόπους που δεν ξέρω αν θα τα κατάφερνα, παραμένοντας εκτός κουκλοθεάτρου. Όταν ξεκίνησα να παίζω δίπλα σε κούκλες ένιωθα κυρίως ηθοποιός… με τον καιρό -κατάφερα να είμαι- και κουκλοπαίχτης και τώρα πια… είμαι και τα δυο πάντα… ακόμα και όταν κάνω δουλειά οργάνωσης για καλλιτεχνικά δρώμενα ή φεστιβάλ… ή ακόμα και όταν κάνω τον καφέ μου το πρωί.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν ηθοποιό να παίζει και να συμμετέχει σε αυτό το είδος θεάτρου αλλά και σε παραστάσεις για παιδιά και τελικά πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να κερδίσει κάποιος τους μικρούς θεατές;

Είναι όσο δύσκολο αποφασίσει κανείς να είναι, και με αυτό εννοώ, ότι είναι μια τέχνη που όπως όλες απαιτεί -ή θα έπρεπε να απαιτούμε να απαιτεί- εκπαίδευση, ελεύθερη και ωραία και απομακρυσμένη από παραγωγικά μοντέλα που παρουσιάζονται σαν μονόδρομοι! Το να παίζεις για παιδιά είναι, όπως και το να προσπαθείς να εμψυχώνεις αντικείμενα, όσο απλό όσο το να το αποφασίσεις. Όλες οι παραστάσεις κουκλοθεάτρου και θεάτρου που έχω παίξει, μοιάζαν -ή τουλάχιστον όταν ήταν τίμιες από τη μεριά μου- σαν ένα παιχνίδι με τις/τους καλλίτερές/ους μου φίλες/ους εκείνης της στιγμής! Κοινώς: αν τα παιδιά καταλάβουν ότι είσαι εκεί γι’ αυτά… όλα καλά θα πάνε… ε! και λίγη πρόβα και σκέψη πριν τα συναντήσεις βοηθάει στο να μπορείς να το επαναλάβεις τίμια.

Θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση. Όλα είναι μέρος της τέχνης του ηθοποιού, έχεις συμμετοχή και σε όλα αυτά τα είδη. Τα ξεχωρίζεις; Ποιο είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο;

Χμμ. Θέατρο, επιτελέσεις, κουκλοθέατρο τσεκ. Τηλεόραση και κινηματογράφος έχω καιρό… κάπως μου λείπει κάτι… αλλά όλο ξεχνάω τί!

Στο παρελθόν έχεις συνεργαστεί με πλήθος σπουδαίων καλλιτεχνών, τι μπορεί να πάρει ένας νέος ηθοποιός από όλους αυτούς.

Α, τί καλά! Ευχαριστώ. Ναι, είναι σπουδαίο να μπορείς εύκολα να συμπεριληφθείς σε ένα σύνολο, να νοιώσεις μέρος του. Νομίζω ότι απ’ όλα τα σημαντικά που έμαθα και γνώρισα από τις δουλειές μου, τα πιο πολλά τα πήρα από εκεί που με έκαναν να νοιώθω ότι εκεί ανήκω… ακόμα κι αν αυτό ήταν ρομαντικό… ιδωμένο με τα τωρινά μάτια. 

Εκτός από ηθοποιός είσαι αρθρογράφος αλλά και συγγραφέας. Θα θέλαμε να μας πεις λίγα λόγια για αυτό αλλά και για το βιβλίο που έχεις συγγράψει “Βουλγαρία, Ανατολική Ρωμυλία”.

Λοιπόν,, η αδερφή μου είναι φωτορεπόρτερ και από πολύ νωρίς -και πριν ασχοληθώ με τις παραστατικές τέχνες- της έγραφα τα άρθρα… με τον καιρό, έμαθα ότι αυτό το συναίσθημα της απεύθυνσης φέρει κοντά την πράξη της συγγραφής και της παράστασης. Τον ιστορικό ταξιδιωτικό οδηγό για τη Βουλγαρία, τον ανέλαβα -χωρίς να έχω τις απαραίτητες γνώσεις, για να συνεχίσω να εξομολογούμαι- και ακόμα με κάνει να νιώθω περίεργα όταν τον αλλάζω θέση στη βιβλιοθήκη μου… Το να γράφω μου αρέσει πολύ… και κάνω πολύ προσπάθεια να γίνω πιο κατανοητός (εδώ γελάτε αν δυσκολευτήκατε παραπάνω) χωρίς να χάσω το σίγμα μου. Πολλές φορές εμμένω στο στίγμα και δεν παρουσιάζω περιεχόμενο… Θα δείξει!

Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια, είναι κάτι ανακοινώσιμο;

Και οι 3 παραστάσεις που συμμετείχα μετά τις αναστολές εργασιών: «Toku» με τους Fly Theater, «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου – Χριστίνα» της Α.Βάλβη σε σκηνοθεσία Γ.Λεοντάρη και Confess/Εξομολογηθείτε έπεται να επαναληφθούν εκτός και εντός Αθηνών… Επίσης, με ανυπομονησία περιμένω το 3Ο Φεστιβάλ Λυκαβηττού 6,7 και 8 Μαΐου, στο οποίο συμμετέχω στην ομάδα διοργάνωσης. Τα άλλα ακόμα δεν τα έχω σίγουρα…

Τι είναι επιτυχία για σένα Κωνσταντή;

Να είμαι κάθε μέρα χαρούμενος για κάτι… συνεχίζοντας να κάνω αυτά που έκανα και κάνω.

Κλείνοντας την συνέντευξη θα θέλαμε να μοιραστείς με τους αναγνώστες μας και κάτι πιο προσωπικό. Θα θέλαμε να μας πεις με τι θέλεις να ασχολείσαι στον ελεύθερό σου χρόνο και εάν υπάρχουν κάποια χόμπι.

Δεν έχω καταφέρει να έχω πολλά χόμπι… γιατί όλα αυτά που μου αρέσουν, βρίσκω τρόπους να τα κάνω σαν να εργάζομαι… Εξ-ομολογούμε ότι δεν είναι πάντα πολύ βολικό για τα «εσω-δά» αυτό… Σαν χόμπι έχω το να σφυράω στα πουλιά και να θεωρώ ότι επικοινωνούμε…

Κωνσταντή σε ευχαριστούμε για την όμορφη κουβέντα μας, εμείς σου ευχόμαστε από καρδιάς ό,τι καλύτερο και πάντα επιτυχίες!

Ευχαριστώ πολύ!


Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ: Confess/Εξομολογηθείτε


Επιμέλεια Παναγιώτης Πετρόπουλος / Γιώργος Λιναρίτης

© Art Magazino / 2022

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s