Είδαμε τον μονόλογο της Σοφίας Καψούρου «Καραϊσκάκενα, o Θρύλος» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά στον Πολυχώρο Vault!

Με μεγάλη χαρά παρακολουθήσαμε τον μονόλογο της Σοφίας Καψούρου «Καραϊσκάκενα, o Θρύλος», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά στον Πολυχώρο Vault, βασισμένο στη ζωή της μητέρας του Γεώργιου Καραϊσκάκη Ζωής Διαμάντως Διμισκή.

Η αρχή του έργου πολύ ευρηματική: η Καραϊσκάκενα η Καλόγρια στο κελί της, παρακολουθεί τον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φενέρμπαχτσε. Από την αρχή η μάνα του σπουδαίου αρχιστράτηγου της Επανάστασης, αφηγείται τη ζωή της και τις δυσκολίες που συνάντησε για να αναθρέψει τον μικρό Γιώργη και ξαναζεί σημαντικές στιγμές από τη γέννηση του γιου της μέχρι και τον θάνατό του.

Η Καραϊσκάκενα είναι ταυτόχρονα δυναμική, αθυρόστομη, αλλά και παθιασμένη για την ίδια τη ζωή και για τον γιο της, δεν συμβιβάζεται με τίποτε και με κανέναν.

Το κείμενο της πρωταγωνίστριας σε καθηλώνει από τα πρώτα λεπτά του έργου. Η Σοφία Καψούρου με το ρεσιτάλ ερμηνείας της, με τις εκφράσεις του προσώπου της που εναλλάσσονται διαρκώς μεταξύ χαράς, λύπης, χιούμορ και ταυτόχρονα ευαισθησίας, συγκίνησης, αλλά και μιας γυναίκας επαναστάτριας που δεν μασάει τα λόγια της με όποιο κόστος, είναι η ίδια η επανάσταση δοσμένη, μέσα στο κατακόκκινο βελούδινο φόρεμά της, η ηρωίδα μοιάζει με ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Η πρωταγωνίστρια ισορροπεί με ιδιαίτερο σεβασμό και αξιοπρέπεια ανάμεσα στη Μάνα Καλόγρια, τη Μάνα Φίλαθλο, τη Μάνα Γυναίκα.

Η σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά για άλλη μια φορά εκπληκτική, απλή, λιτή και συνάμα απόλυτα εναρμονισμένη με τα μηνύματα που θέλει να περάσει η πρωταγωνίστρια, η ηρωίδα, η επαναστάτρια. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Μάνου Αντωνιάδη εντυπωσιακή, με αναφορά σε βυζαντινούς ψαλμούς και με σύγχρονο μυστικιστικό ήχο. Το σκηνικό και το κοστούμι της ηρωίδας εμπνευσμένα από τον Γιώργο Λιντζέρη, σε οδηγούν απευθείας στο μοναστηριακό βίο της πρωταγωνίστριας, ενώ το κόκκινο φόρεμά της από την αρχή δίνει την έναρξη για τον επαναστατικό λόγο της Καραϊσκάκενας.

Μια παράσταση πραγματικά που κλέβει τις εντυπώσεις από κάθε άποψη. Η σπουδαία ερμηνεία της Σοφίας Καψούρου, που δεν παίρνεις το βλέμμα σου από πάνω της ούτε λεπτό, τόσο με την ερμηνεία της όσο και με το καθηλωτικό της κείμενο που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, σε συνδυασμό με την μοναδική σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά, δημιουργούν ένα απόλυτα άρτιο θεατρικό αποτέλεσμα, που δεν πρέπει κανείς να χάσει.

Ένα αντιπολεμικό έργο σε καιρό πολέμου. Ένα έργο ύμνος στη γυναίκα και την ελευθερία της. Μια παράσταση που την προτείνω ανεπιφύλακτα!

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ: https://artmagazinoweb.wordpress.com/2022/03/24/%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b9%cc%88%cf%83%ce%ba%ce%b1%ce%ba%ce%b5%ce%bd%ce%b1-o-%ce%b8%cf%81%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ba/

Σχολιάστε