Είδαμε “Prudes” από την ομάδα ProvaT.O. σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη στο θέατρο Vault

Η κωμωδία είναι το είδους του θεάτρου που μπορεί όχι μόνο να σε ψυχαγωγήσει αλλά κυρίως να σε διασκεδάσει. Αν είναι πετυχημένη η κωμωδία πολλές φορές σου αφήνει μια ευχάριστη και γλυκιά αίσθηση και ανάμνηση. Όταν καταφέρνει όμως να σε ξεκουράσει μετά από μία πολύ δύσκολη και απαιτητική ημέρα δουλειάς τότε νομίζω ότι έχει επιτελέσει στο έπακρο την αποστολή της. Αυτό συνέβη όταν είδα τους “Prudes” στο θέατρο Vault!

Ας πούμε όμως λίγα λόγια για την παράσταση.

Οι «Prudes» ή στα ελληνικά «Οι Σεμνότυφοι», είναι ένα ζευγάρι, ο Τζίμμυ και η Τζες, που μέχρι πρόσφατα είχε μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, τολμηρή μεν αλλά «δίχως τρέλες». Δεν είναι σεμνότυφοι, παρά το όνομά τους, απλά τυχαίνει να μην συμπαθούν το dogging, τα golden showers κλπ. Και ποιο είναι το πρόβλημά τους; Έχουν να κάνουν σεξ εδώ και 14 μήνες και 4 ημέρες. Αποφάσισαν, λοιπόν, να δώσουν ένα τέλος σε αυτό το αδιέξοδο και να «αναζωπυρώσουν» τη σχέση. Πώς; Θα κάνουν σεξ μπροστά στο κοινό, εδώ και τώρα!

Το «The Prudes» γράφτηκε το 2018 από τον Anthony Neilson για το Royal Court Theatre – το θέατρο των συγγραφέων όπως είναι γνωστό στο Λονδίνο – με αφορμή το κίνημα #ΜeΤoo κι ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2021 λίγο μετά το ξέσπασμα του δικού μας #MeToo.

Το κείμενο του Neilson είναι πολύ δυνατό, αληθινό, έξυπνο, σύγχρονο με πολύ χιούμορ και πολλές εκφάνσεις που ναι μεν διασκεδάζει το κοινό αλλά επιπλέον πολλές φορές μπορεί να το προβληματίσει καθώς ο οποιοσδήποτε πιστεύω ίσως βρει κοινά στοιχεία με τον Τζίμμυ και την Τζες και όχι όσον αφορά μόνο την σεξουαλική ζωή, αλλά κυρίως όσον αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις και την σχέση μεταξύ ζευγαριών.

Η σκηνοθεσία του Βαγγέλη Λάσκαρη όπως πάντα άλλωστε είναι ευρηματικότατη και ευφάνταστη. Όχι μόνο έχει αποδώσει στο έπακρο την εξωστρέφεια που θα πρέπει να έχουν οι χαρακτήρες με το κοινό αλλά και επιπλέον είναι μοναδικός ο τρόπος με τον οποίο “απομονώνει” τον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά όταν κάνει την αυτοκριτική του παίζοντας με τους φωτισμούς. Έχει στήσει μία παράσταση που ναι μεν σε πρώτο επίπεδο είναι κωμωδία, αλλά σε δεύτερο το οποίο τελικά ίσως είναι και το πρωτεύον περνάει πολλά μηνύματα τα οποία δεν μπορεί ο θεατής να τα αγνοήσει. Διασκεδάζοντας σίγουρα, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος της παράστασης, αλλά όχι μόνο αυτό. Το κείμενο έχει σχέση με το #ΜeΤoo και ο σκηνοθέτης το έχει αποδώσει στην σωστή του διάσταση δηλαδή και με λίγα λόγια έχοντας την γνώση πλέον για του τι έχει συμβεί θα πρέπει να δούμε πως να το διαχειριζόμαστε, πως συμπεριφερόμαστε και το τι πρέπει να γίνει ώστε να μην επαναληφθεί.

Όλο αυτό βέβαια δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν δεν ο σκηνοθέτης δεν είχε στην διάθεσή του τους δύο νέους και υπερταλαντούχους ηθοποιούς, την Αγγελική Γρηγοροπούλου και τον Θανάση Ισιδώρου, την Τζες και τον Τζίμμυ δηλαδή. Πλέκουν αριστουργηματικά τους δύο χαρακτήρες του Neilson σε όλες τις μεταπτώσεις των ρόλων τους. Από το χαμόγελο, στο γέλιο, στην απογοήτευση, στην ανακούφιση, στην εξωστρέφεια με το κοινό αλλά και στην δική τους εσωστρέφεια! Είναι εκπληκτικοί σε όλες τις διακυμάνσεις των συναισθημάτων των δύο χαρακτήρων. Θεωρώ την κωμωδία αρκετά δύσκολο είδος και ακόμα δυσκολότερο όταν υπάρχει και η αλληλεπίδραση με το κοινό. Και οι δύο ηθοποιοί όχι μόνο είναι μοναδικοί σε αυτό αλλά μπορώ να πω ότι αριστεύουν!

Όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό διαφορετικά δεν θα μπορούσε να ήταν άρτια η παράσταση, αναφέρομαι στην μουσική του Πάνου Πανάκου, στην ενδυματολογική επιμέλεια και στα σκηνικά της Νταϊάνας Σκιαδά και στις χορογραφίες του Φώτη Νικολάου όπου δένουν απόλυτα με το κείμενο, την σκηνοθεσία και τις ερμηνείες.

Εν κατακλείδι πρόκειται για μία καθόλα άψογη παράσταση που δεν αφήνει αμέτοχο και ασυγκίνητο τον θεατή και αυτό γιατί; Γιατί θεωρώ ότι βασίζεται και έχει στηθεί σε μία κυρίως λέξη, την ειλικρίνεια. Που είναι νομίζω τελικά αυτό που λείπει πολύ σε όλους μας!

Την προτείνω ανεπιφύλακτα!

INFO!

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Από τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου έως την Τρίτη 11 Ιανουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70′ (χωρίς διάλειμμα)

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS

Μελενίκου 26,

Γκάζι, Βοτανικός

Πληροφορίες (11:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00) : 213 0356472, 6951832070

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s