Αγωνία για το μέλλον του θεάτρου εκφράζουν οι θεατρικοί παραγωγοί!

Ο Μιχάλης Αδάμ, ο Γιώργος και ο Τάκης Γιώργας, ο Γιώργος Ισαάκ, ο Πάνος Κατσαρίδης, ο Θέμης Μουμουλίδης, ο Διονύσης Παναγιωτάκης και ο Μίλτος Σωτηριάδης, επιχειρηματίες που επενδύουν και στηρίζουν συστηματικά τον πολιτισμό στη χώρα μας δεν μένουν αμέτοχοι απέναντι στη νέα τάξη πραγμάτων που επέβαλε η πανδημία.

Σε μια ρευστή οικονομική κατάσταση συζητούν, αγωνιούν και συντάσσονται με τον αγώνα των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού. Ως μέλη της Ομάδας Ελλήνων Θεατρικών Παραγωγών «ΟΜΘΕΑ» συνέταξαν μια επιστολή με την οποία εκφράζουν ξεκάθαρα τις θέσεις τους.

Διαβάστε εδώ την επιστολή

«Η επώδυνη υγειονομική κρίση που βιώνουμε, δημιουργεί παγκοσμίως μια καινούργια πραγματικότητα. Οι διάφοροι τομείς του πολιτισμού και ιδιαίτερα ο χώρος του θεάτρου πλήττονται ήδη δραματικά από τον περιορισμό και την αναστολή των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με ανυπολόγιστες συνέπειες  για τους δημιουργούς, για τους εργαζόμενους στο θέατρο και για όλες τις συνδεόμενες με αυτό ειδικότητες και επιχειρήσεις.
Οφείλουμε με ειλικρίνεια να παραδεχτούμε πως, ακόμη κι αν βρεθεί τους επόμενους μήνες το φάρμακο για την αντιμετώπιση του ιού, δεν μπορούμε να αναμένουμε επιστροφή στους προ κρίσης ρυθμούς πριν από την άνοιξη του 2021. Σύμφωνα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, θα χρειαστεί πολύς χρόνος, αλλά και οι κατάλληλες πολιτικές, προκειμένου να επανέλθουμε στην προ κρίσης κανονικότητα.
Ο ρόλος της πολιτείας είναι επομένως καθοριστικός, όχι μόνο για την άμεση αλλά και για τη μακροπρόθεσμη στήριξη των χιλιάδων εργαζομένων και επαγγελματιών του ελληνικούθεάτρου, και την ενίσχυση της βιωσιμότητας των θεάτρων και των συνδεδεμένων με τη λειτουργία τους επιχειρήσεων.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία και παραγωγή στον χώρο του ελληνικού θεάτρου αγγίζει,  αν δεν ξεπερνάει ποσοστά πάνω από 85% του οικονομικού κύκλου εργασιών. Οι Έλληνες θεατρικοί παραγωγοί, είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων, να επανεξετάζουμε και ενδεχομένως να αναπροσαρμόσουμε αρκετές φορές τον προγραμματισμό  μας, γεγονός που δημιουργεί ένα ρευστό επιχειρηματικό περιβάλλον, που χρήζει υποστήριξης, για πρώτη φορά  και από την Πολιτεία.
Ως θεατρικοί παραγωγοί, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την πολύ σημαντική πρωτοβουλία χιλιάδων, νέων κυρίως καλλιτεχνών και εργαζόμενων στο χώρο του θεάματος, να διεκδικήσουν την επόμενη μέρα στον χώρο των παραστατικών τεχνών, αλλάζοντας δυναμικά το επικοινωνιακό τοπίο, ανάγοντας τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό σε καθημερινό πρωταγωνιστή. Συντασσόμαστε απολύτως με τον αγώνα τους, και συμμετέχουμε με ρεαλιστικές προτάσεις ώστε μετά από αυτή την κατάσταση που βιώνουμε, να είμαστε πάλι όλοι «πάνω στην σκηνή», να συνεχίσουμε με τις λιγότερες απώλειες.
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και δηλώνουμε πως θα στηρίξουμε την επαναφορά στην ασφαλή (υγειονομικώς) κανονικότητα, που θα χρειαστεί την βοήθεια όλων. Οφείλουμε όλοι, εργαζόμενοι, πολιτεία, ιδιώτες παραγωγοί και κοινωνίανα πορευτούμε ενωμένοι, με ένα κοινό σχέδιο ουσιαστικής αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, αναπτυξιακής πορείας και εξόδου από την βαθιά κρίση.
Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων και καλούμε την πολιτεία να αναλάβει, για πρώτη  φορά, την ιστορική επιλογή να στηρίξει το σύνολο του ελληνικού σύγχρονου πολιτισμού».

Πηγή:

https://www.athinorama.gr/theatre/article/agonia_gia_to_mellon_tou_theatrou_ekfrazoun_oi_theatrikoi_paragogoi-2541288.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s