Πάσχα με το OPEN: η πορεία προς την Ανάσταση μέσα από εμβληματικά έργα του El Greco!

Το OPEN παρουσιάζει τα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου μέσα από έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, σε ένα «ταξίδι» στην Τέχνη του μεγάλου δημιουργού, του οποίου το έργο υπήρξε στενά συνδεδεμένο με την πίστη.

Στοιχεία από εμβληματικούς πίνακές του «ζωντανεύουν» και μιλούν στην ψυχή και την καρδιά μας, συνοδευόμενα από αποσπάσματα τροπαρίων της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο αέρας του OPEN, ήδη από το Σάββατο του Λαζάρου, γεμίζει με χρώματα και κατάνυξη, καθώς έχουν αρχίσει να μεταδίδονται οι εννέα μικρές παραγωγές (IDs) του OPEN, μία για κάθε ημέρα της Μ. Εβδομάδας, με κορύφωση την Κυριακή του Πάσχα.

Η βυζαντινή υμνογραφία της Μεγάλης Εβδομάδας, που εξιστορεί το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου, δένεται αρμονικά με ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα θρησκευτικού περιεχομένου του El Greco.

Το Τολέδο στην καταιγίδα
Η Επίσκεψις
Η στέψη της Παρθένου
Σωτήρας Χριστός
Πεντηκοστή
Η θεραπεία του τυφλού
Προσευχή στον Κήπο των Ελαιών
Μετανοούσα Μαγδαληνή
Ο Μυστικός Δείπνος
Ο Χριστός φέρων τον Σταυρόν
Η Σταύρωση
Pietà
Η Ταφή του Χριστού
Η Ανάσταση

«Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο Κρης εποίει», υπέγραφε τις δημιουργίες του ο μεγάλος Κρητικός.

Τα έργα του «Παππού της Κρήτης» -κατά τον Νίκο Καζαντζάκη- αντλούν συχνά τη θεματολογία τους από βιβλικά χωρία. Η μεταφυσική αγωνία που τον συντρόφευε σε όλη του τη ζωή, μαρτυρείται και στα έργα του. Αποζητούσε πάντα να εκφράσει το ανέκφραστο, να συλλάβει τη μυστική αλήθεια που κρύβεται πίσω από την απλή αποτύπωση προσώπων.

Καθώς ο χρωστήρας του ζωγράφιζε με ένταση και δυναμισμό, το χρώμα των συνθέσεών του υλοποιούσε τις μεταφυσικές του αναζητήσεις και τις θρησκευτικές ενορατικές του συλλήψεις.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα το OPEN αποτυπώνει την κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών μέσα τα εμβληματικά θρησκευτικά έργα του μεγάλου δημιουργού, με κορύφωση το έργο του «Η Ανάσταση».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s