Είδαμε «O Άνθρωπος Ελέφαντας» του Bernard Pomerance στον Πολυχώρο Vault!

Το αριστούργημα του Bernard Pomerance 40 χρόνια από το ανέβασμα του στο Broadway, ήρθε στο αγαπημένο Vault για να συγκινήσει και να προβληματίσει το Αθηναϊκό κοινό!

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία ενός ανθρώπου που έζησε στα τέλη του 19ου αιώνα στο Λονδίνο. Ενός ανθρώπου βαριά παραμορφωμένου από μία εκφυλιστική ασθένεια που ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία. Το έργο θέτει στοχασμούς για το πως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες από τους συνανθρώπους τους, ανεξάρτητα του κοινωνικού τους στάτους και κυρίως αναδεικνύει ό,τι ο οίκτος δεν μπορεί να είναι το συναίσθημα που μας καθοδηγεί σε ό,τι έχει να κάνει με αυτούς! Δίνει έμφαση στους ανθρώπους με ιδιαιτερότητες και στέλνει μηνύματα για την αδιαπραγμάτευτη ενσωμάτωση τους στην κοινωνία.

Ο Κοραής Δαμάτης, που έχει την μεγάλη ευθύνη όχι μόνο της σκηνοθεσίας αλλά και της δραματουργικής επεξεργασίας, της διασκευής καθώς επίσης και των σκηνικών και των κουστουμιών, έστησε αριστοτεχνικά μία παράσταση έργο τέχνης, άρτια από κάθε άποψη, τόσο δραματουργική όσο και εικαστική. Είναι εκπληκτικό το αποτέλεσμα που σε καθηλώνει από το πρώτο δευτερόλεπτο. Είναι ένας καλλιτέχνης που δεν χρειάζεται συστάσεις και κάθε παράσταση του ξεπερνά την προηγούμενη και ανεβάζει τον πήχη πολύ ψηλά. Ο σκηνοθέτης με πολύ εύστοχο τρόπο αντικατοπτρίζει την παραμόρφωση των ανθρώπων που αποτελούσαν στην Βικτωριανή εποχή τα Freak shows με την κοινωνία που ουσιαστικά είναι η ίδια παραμορφωμένη και αρτηριοσκληρωμένη με κορυφαία σκηνή το όνειρο του γιατρού Τριβς.

Ο αγαπημένος Δημήτρης Καρατζιάς, που τόσα χρόνια τον έχω θαυμάσει και χειροκροτήσει στις μοναδικές του σκηνοθετικές προσεγγίσεις σε εξαιρετικά θεατρικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, επιστρέφει στο σανίδι ως ηθοποιός στον τόσο πολύ δύσκολο και πολύπλοκο ρόλο του Τζων Μέρρικ (Άνθρωπος Ελέφαντας). Η ερμηνεία του αποτελεί εκτός από καλλιτεχνικό αλλά και σωματικό άθλο! Πλάθει έναν άνθρωπο ευαίσθητο, συγκινητικό, ανθρώπινο και ευάλωτο. Έναν άνθρωπο διαμάντι που παρόλο που είναι εγκλωβισμένος σε ένα απαίσιο σώμα καταφέρνει και λάμπει. Ο Δημήτρης Καρατζιάς είναι συγκλονιστικός σε κάθε του κίνηση, σε κάθε του έκφραση, σε κάθε του λέξη.

Ο επίσης αγαπημένος Περικλής Μοσχολιδάκης ενσάρκωσε με εξίσου μοναδικό τρόπο τον απαιτητικό ρόλο του γιατρού Τριβς. Ενός χαρακτήρα που ταλαντεύεται ανάμεσα στην ευαισθησία και την καλοσύνη του, αλλά και την αυστηρότητα και την περιέργεια του επαγγέλματός του. Με την στεντόρεια και επιβλητική φωνή του μαγεύει το κοινό και καταφέρνει να προβληματίσει και να θέσει διλήμματα στους θεατές. Διλήμματα όπως π.χ. μέχρι που μπορεί να φτάσει η φιλανθρωπία αλλά και η εξουσία του ανθρώπου που την παρέχει;

Η Μαρία Καβουκίδη ερμηνεύει υπέροχα την εμβληματική κυρία Κένταλ χαρίζοντας παράλληλα και την όμορφη νότα της παράστασης. Ο Στέλιος Καλαϊτζής εξαιρετικός και στους τρεις ρόλους που ενσαρκώνει. Μεταπηδά με μεγάλη ευκολία από τον έναν χαρακτήρα στον άλλο. Γι άλλη μία φορά με εντυπωσίασε με την ερμηνεία του! Υπέροχοι και οι Μιχάλης Καλιότσος, Αντώνης Καραθανασόπουλος και Σοφία Ρούβα στους διττούς τους ρόλους! Όλος ο θίασος αποτελεί μία καλοκουρδισμένη μηχανή και δίνει στον θεατή υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου ερμηνείες.

Τέλος δεν γίνεται να μην αναφερθώ στην εκπληκτική μάσκα του ανθρώπου Ελέφαντα κατασκευασμένη από τον Σωκράτη Παπαδόπουλου όπως και στις μάσκες της Ελένης Σουμή που συντέλεσαν στο μέγιστο βαθμό στο υπέροχο εικαστικό αποτέλεσμα της παράστασης καθώς και στην μοναδική μουσική του Μάνου Αντωνιάδη.

Ο άνθρωπος Ελέφαντας που παρουσιάζεται στον πολυχώρο Vault είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη, μία από τις καλύτερες και αρτιότερες παραστάσεις όχι μόνο της σεζόν αλλά και των τελευταίων χρόνων. Σπεύσατε!

Πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να δείτε κάνοντας ένα κλικ εδώ: Ο Άνθρωπος Ελέφαντας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s