
Η ταινία “Η Δεξιά τσέπη του Ράσου” σε σκηνοθεσία Γιάννη Λαπατά, που βασίζεται στο ομώνυμο και πολυδιαβασμένο βιβλίο του Χιώτη συγγραφέα – φυσικού καλλιεργητή Γιάννη Μακριδάκη (του οποίου έργα του έχουν παρουσιαστεί και παρουσιάζονται με επιτυχία στο θέατρο), ξεκινάει το ταξίδι της στις Αθηναϊκές Αίθουσες την Πέμπτη 2 Μαΐου 2019 και συγκεκριμένα στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος (Λεωφ. Συγγρού 106, Αθήνα) και στο κινηματογράφο ΔΙΑΝΑ ( Περικλέους 14 Μαρούσι).

«Οι διαχειριστές του Art Magazino, Παναγιώτης Πετρόπουλος και Γιώργος Λιναρίτης, είχαν την τιμή να την δουν στην επίσημη πρεμιέρα. Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό αριστούργημα τόσο στις ερμηνείες αλλά όσο και στην σκηνοθεσία και στην φωτογραφία. Ο Θοδωρής Αντωνιάδης είναι συγκλονιστικός, εκπληκτικός, συγκινητικός και καθηλωτικός ως πάτερ Βικέντιος, δεν έχουμε λόγια, το μόνο σίγουρο είναι πως είναι ένας μεγάλος ηθοποιός που στην ταινία ξεδιπλώνει το τεράστιο ταλέντο του, ενσάρκωσε στην κυριολεξία τον πατέρα Βικέντιο. Ειδικά για όσους έχουν διαβάσει την νουβέλα του Μακριδάκη, όπως εμείς, θα καταλάβουν ότι έδωσε στην κυριολεξία στον χαρακτήρα πνοή! Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης δεν χρειάζεται συστάσεις, είναι σπουδαίος ηθοποιός σε ό,τι καταπιάνεται όπως και εδώ! Μεγάλη έκπληξη ο «νεαρός Βικέντιος», Λάμπρος Σταυρινόπουλος, υπέροχος στον ρόλο του, ένα μεγάλο ταλέντο που πιστεύουμε ότι έχει πολλά να δώσει τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στο θέατρο. Η σκηνοθεσία του Γιάννη Λαπατά είναι μοναδική και μαγική. Η φωτογραφία του Γιάννη Δρακουλαράκου το ίδιο, γι αυτό και άλλωστε το χαρακτηρίσαμε ως αριστούργημα. Συγχαρητήρια στον Γιάννη Λαπατά που στην πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους μας δίνει στον ύψιστο βαθμό ό,τι βλέπαμε τόσα χρόνια στην τηλεόραση, είναι ένας έξοχος κινηματογραφιστής. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές που μας έδωσαν αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα!» Παναγιώτης Πετρόπουλος, Γιώργος Λιναρίτης

photo © Νίκος Ζαχαριουδάκης
Το σενάριο της ταινίας είναι της Στέλλας Βασιλαντωνάκη, βασισμένο στην ομότιτλη νουβέλα (εκδ. Εστία – 2009) του Μακριδάκη, που ήταν το δεύτερο από τα δώδεκα μέχρι στιγμής βιβλία του, αλλά το πρώτο που θα αποδοθεί στο κινηματογραφικό πανί:“Τη νύχτα που πέθανε ο αρχιεπίσκοπος γέννησε η Σίσσυ. Έκανε τρία κουτάβια σα θρεμμένα ποντικάκια. Ο Βικέντιος από μέρες την είχε κατά νου. Περίμενε. Είχανε σωθεί τα φουντούκια στην τσέπη του ράσου του. Πηγαινοερχότανε μες στο μοναστήρι, μοναχικός διακονητής, κι εκείνη, φουσκωμένη, έτρεχε βαριανασαίνοντας από πίσω του, ταμένη να συντροφεύει τα βήματά του στο μαγειριό, στο προαύλιο, στα αγριεμένα πια κηπάρια και στην πεζούλα με τους σταυρούς.

Ο Βικέντιος, μοναχικός μοναχός, πενθεί για την αδικοχαμένη σκυλίτσα του, την ίδια στιγμή που λαός και επίσημη Εκκλησία πενθούν τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο.
Κατόπιν, καθώς οι κεφαλές της Εκκλησίας μετέχουν σε ιερές και ανίερες διαδικασίες διαδοχής, εκείνος αγωνιά να κρατήσει στη ζωή έστω και έναν από τους τρεις νεογέννητους διαδόχους της νεκρής σκυλίτσας.
Mια έντονα σημειολογική νουβέλα που ακροβατεί μεταξύ προσωπικού και συλλογικού πένθους, προσωπικής και συλλογικής ελπίδας.”
Ένας μοναχικός καλόγερος προσπαθεί να διαχειριστεί την αβάσταχτη λύπη και μοναξιά που ξαφνικά και αναπάντεχα «επιστρέφουν» όταν χάνει την μοναδική συντροφιά του. Την σκυλίτσα του. Εντονότατα συναισθήματα θα τον κάνουν να «συνομιλήσει» με το παρελθόν του και με αυτή την «ταπεινή» για πολλούς, αφορμή, θα επανατοποθετήσει την πορεία και την ζωή του.
Η ταινία βραβεύτηκε στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Συγκεκριμένα, απέσπασε το πρώτο Βραβείο Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής πρόκειται για μια «βαθιά συγκινητική ταινία που μέσα από την αγάπη, την απώλεια και τον επαναπροσδιορισμό της ζωής, μας προσφέρει ένα πολύτιμο μάθημα για τη ζωή και τον θάνατο. Με άρτια σκηνοθεσία και φωτογραφία, σκηνικά και κοστούμια που αποδίδουν απόλυτα τον χώρο του μοναστηριού, τον χαρακτήρα του μοναχού και συνδυάζονται άρτια με την όλη ατμόσφαιρα της ταινίας. Πολύ καλός ηχητικός σχεδιασμός και εξαιρετική χρήση της μουσικής που σε συνδυασμό με την εξαιρετική υποκριτική των ηθοποιών δημιουργεί άμεσα το αίσθημα της ταύτισης μαζί τους και εντείνει την συγκίνηση στις απαραίτητες στιγμές».

Ηθοποιοί
Στους βασικούς ρόλους: Θοδωρής Αντωνιάδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Μάνος Βακούσης, Κώστας Λάσκος, Λάμπρος Σταυρινόπουλος, Πέτρος Ξεκούκης, Ερρίκος Μηλιάρης, Αναστάσης Λαουλάκος. Εμφανίζονται επίσης:Ηρώ Μουκίου, Μαρία Σκουλά, Ντίνα Μιχαηλίδου, Γιάννα Κανελοπούλου.
Βασικοί συντελεστές
Παραγωγή: ARTemis Productions, σε συμπαραγωγή με το ΕΚΚ και την ΕΡΤ.
Σενάριο: Στέλλα Βασιλαντωνάκη.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Β. Λαπατάς.
Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλαράκος.
Ήχος: Πάνος Παπαδημητρίου.
Σκηνικά: Ανδρομάχη Αρβανίτη.
Κοστούμια: Μαρία Μαγγίρα.
Μοντάζ: Στέλλα Φιλιπποπούλου.
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός.

Β.Σκηνοθέτη – Μαρίνα Βασιλείου
Β.Β Σκηνοθέτη – Κωστής Χαραμουντάνης
Script – Άννα Πετρίδου
Focus puller – Κωνσταντίνος Κιούσης
Β. Οπερατέρ – Μόρις Γκορμεζάνο
DIT – Γιάννης Μπούκρας
Gaffer – Σάκης Κιούσης
Μακινίστας – Λευτέρης Καρποδίνης
Booman – Γιώργος Φαρμάκης
Β.Σκηνογράφου & Β. Ενδυματολόγου – Ανθούλα Μάμαλου
Φροντιστής – Αχιλλέας Ξένος
Ομάδα παραγωγής – Αργύρης Στεργιόπουλος, Στέφανος Δούλος, Δημήτρης Σιμόπουλος
Οδηγός – Νίκος Ντανάς