Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το «Respect», τον ύμνο των γυναικών και της ισότητας

Η επίδραση που είχε το τραγούδι «Respect» στην καταπολέμηση του σεξισμού, και η ιστορία που κρύβει πίσω από τους στίχους του.

Όλοι γνωρίζουν ότι το τραγούδι «Respect» της Aretha Franklin η οποία σίγησε σήμερα σε ηλικία 76 ετών, είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο εμβληματικά κομμάτια της soul μουσικής. Εκείνο που ίσως είναι λιγότερο γνωστό είναι η επίδραση που είχε στην καταπολέμηση του σεξισμού, και η ιστορία που κρύβει πίσω από τους στίχους του.

Άγνωστο επίσης είναι για πολλούς ότι το τραγούδι έγραψε και τραγούδησε πρώτος ο Otis Redding Junior. Η ερμηνεία της Franklin είναι ουσιαστικά επανεκτέλεση. Το «Respect» του Redding λοιπόν κυκλοφόρησε το 1964 και αποτελούσε ουσιαστικά μια έκκληση ενός εργάτη στη νοικοκυρά σύζυγό του για περισσότερο σεβασμό. Υπό αυτό το πρίσμα, το τραγούδι θα μπορούσε με τα σημερινά να θεωρηθεί ακόμα και ως το τραγούδι ενός μισογύνη. «Έι κοριτσάκι, είσαι τόσο γλυκιά, σαν μέλι, και είμαι έτοιμος να σου δώσω όλα τα χρήματά μου. Και το μόνο που ζητώ, έι (είναι) λίγο σεβασμό όταν γυρνάω σπίτι» τραγουδούσε ο Redding.

Πρόκειται για μια έμμεση προβολή των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών της δεκαετίας του 1950 και του 1960: Ο άντρας εργάζεται όλη ημέρα, γύριζει το βράδυ σπίτι για δείπνο και απαιτεί σεβασμό από τη σύζυγό του. Αυτός ο τρόπος ζωής δεν αντικατοπτρίζεται καθόλου ωστόσο στο «Respect» και στο πώς αυτό το κομμάτι έχει αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στη «Βασίλισσα της Soul» Franklin.

Όταν η Franklin ηχογράφησε το «Respect» στη Νέα Υόρκη το 1967, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, κράτησε το αυθεντικό tempo του τραγουδιού και τους πιο πολλούς από τους αρχικούς στίχους. Πρόσθεσε ωστόσο το εικονικό bridge και χρησιμοποίησε τις αδελφές της για δεύτερες φωνές. Με αυτή την επιλογή της, μετέτρεψε εντελώς την έννοια του τραγουδιού.

Το «Respect» ξαφνικά εξελίχθηκε σε ύμνο της χειραφέτησης των γυναικών. Η αλληλεπίδραση μεταξύ Franklin και των δεύτερων φωνών έγινε σήμα κατατεθέν της γυναικείας αλληλεγγύης. Η ερμηνεία της Franklin αποτέλεσε μια μουσική δύναμη που έμοιαζε να στηρίζει το γυναικείο κίνημα. Ήταν ένα statement ότι οι γυναίκες – και ειδικότερα οι μαύρες γυναίκες – άξιζαν τον σεβασμό των ανδρών. Έγινε γυναικεία κραυγή.
Σήμερα, περισσότερο από 50 χρόνια αργότερα, το «Respect» της Franklin παραμένει όσο σημαντικό ήταν: Έχει παιχτεί σε σχεδόν 30 κινηματογραφικές ταινίες, διαφορετικής θεματικής η κάθε μία, από το «Mystic Pizza» και το «Forrest Gump» μέχρι «Το Ημερολόγιο της Bridget Jones».

Στη μικρή οθόνη, έχει παιχτεί (ή έχει γίνει αναφορά του) σε αμέτρητες σημαντικές τηλεοπτικές στιγμές γυναικείας ενδυνάμωσης. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Murphy Brown» είχε τίτλο «Respect». Στη σειρά «Grace and Frankie», το τραγούδι παίζει καθώς η Frankie πουλά τον πρώτο πίνακά της. Οι αναφορές στον ύμνο της Franklin είναι τόσο λεπτές που θα μπορούσε κανείς να μην τις παρατηρήσει σχεδόν, αλλά όλες λειτουργούν επειδή η έννοια του «Respect» κατάφερε να ριζωθεί τόσο βαθιά στην κοινή συνείδηση.

Το να φτιάξει κανείς ένα τραγούδι που θα καταφέρει να γίνει εμβληματικό δεν είναι εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον κατά τη χρονική συγκυρία όπου το πέτυχε η Franklin. Ίσως γι ‘αυτό άλλωστε και το συναίσθημα που κατακλύζει τους περισσότερους οπαδούς της μουσικής όταν ακούν τη «Βασίλισσα της ψυχής» είναι το προφανές: R-E-S-P-E-C-T.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s